Waarom helpt sporten amper om af te vallen? 

Werp een blik op het postuur van de klassementsrenners in het profwielrennen, en het is duidelijk dat ze geen grammetje teveel aan hun lijf hebben. Geen wonder, zal je eerste gedachte zijn, ze verbranden ook lekker veel calorieën met hun urenlange gebeul op de fiets. Voor de Weight Watchers is het inderdaad een uitgemaakte zaak dat fietsen een uitstekende manier is om af te vallen.

De sleutel hiervoor zit hem in de extra calorieën die je lichaam verbrandt: volgens de WW site gaat het bij een lichaamsgewicht van 70 kilo al gauw om 280 kilocalorieën als je één uur rustig fietst. Aan het einde van de dag is je lichaam dan mooi 280 kilocalorieën extra kwijtgeraakt. Wil je méér energie verliezen? Gooi dan het tempo omhoog zodat de verbranding harder wordt opgestookt en de calorieën er sneller afvliegen.

Helaas is het niet zo simpel, zo blijkt uit talloze studies waarbij een groep te zware proefpersonen een langdurig beweegprogramma volgde en na afloop naar de afname in het lichaamsgewicht werd gekeken. Het effect van de extra calorieverbranding viel nogal tegen. Deze wetenschappelijke inzichten ondergraven het ingesleten idee van ‘bewegen is energie verbruiken is calorieën kwijtraken’, dat zo logisch lijkt dat zelfs een serieuze club als de Wereldgezondheidsorganisatie regelmatige fysieke activiteit als oplossing tegen zwaarlijvigheid aanbeveelt.

Waarom dit toch net even te simpel gedacht is, zit hem in de energiecompensatie die in je lichaam plaatsvindt. Hoe dit werkt en waar die verbruikte calorieën dan blijven, bespreken presentatoren Gerrit en Jurgen in deze aflevering van de Slimmer Presteren Podcast. En tijdens het ‘Zoomen met Vroemen’ legt onze sportarts Guido uit waarom je als sporter vooral niet in de valkuil van te weinig eten moet trappen als je wat gewicht wil verliezen. 

Podcast

De Slimmer Presteren Podcast is een initiatief van Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen. Vanaf begin 2020 bespreken zij wekelijks een onderwerp op het gebied van sport, onderzoek en innovatie.slimmer-presteren-podcast.nl

Vorige
Vorige

Openhartige Ellen van Dijk blikt terug op seizoen 2021

Volgende
Volgende

Hoe handhaaft een turnclub zich in roerige tijden? Een bestuurdersperspectief