Terugblik op de Utrecht Science Park Marathon

Nu het stof op het Science Park weer is neergedwarreld en er weer wordt gewerkt, gewoond en gestudeerd, keek de Utrechtse Sportkrant nog een keer terug met de organisator, de winnaar, en KWF-loopster Carien.Arjen de Ruyter, organisator, spraken we middenin zijn werkzaamheden. Eerlijk gezegd hadden we verwacht dat hij ergens languit op een lounge-bank zou liggen na werkweken van 100 uur, maar niets is minder waar. ‘We zijn nog wel drie weken bezig met het afhandelen van allerlei zaken. Facturen moeten worden betaald, er is nog een hoop correspondentie met deelnemers die van alles zijn kwijtgeraakt en we moeten ook alle materialen nog controleren. We zijn gisteren nog langs het parcours gereden om te kijken of er nog afval lag en of er borden waren blijven hangen. We missen nu nog een kilometerbord (studentengrap? red.) en dat gaan we nu in orde maken zodat we volgend jaar maart niet voor verrassingen komen te staan.’ De Ruyter kijkt tevreden terug op het evenement. ‘We hebben geluk gehad met het weer, zaterdag en maandag was het ronduit slecht. Bij het opbouwen zaterdag stonden we nog in de regen. Het was wel fris, maar dat hoort nu eenmaal bij de maand maart. De sfeer tijdens het evenement was prima. We hadden een kleine 6000 deelnemers, verdeeld over 38 nationaliteiten. De marathon wordt nu ook internationaal bekender. Het aantal Duitsers was verdubbeld, er waren bijna honderd Belgische deelnemers, Portugezen, een paar expat-Japanners, een vakantievierende Curaçaoënaar en ook vier lopers uit Marokko.’ ‘Echte medische problemen hebben we niet gehad’, vervolgt De Ruyter, ‘behalve wat mensen die oververmoeid en koud waren geworden. De app van 24 COMS werkte perfect, daardoor konden we precies zien waar de geblesseerde loper zich bevond en konden we gelijk de ook op de app aangesloten hulpverleners op de melder afsturen. Want ja, leg jij maar eens uit waar je bent als je midden in het weiland staat.’

De 400 vrijwilligers hebben het ook dit jaar weer fantastisch gedaan, constateert De Ruyter. ‘Zij zijn de drijvende krachten achter het evenement. Zonder hen kun je zo’n evenement als dit eenvoudigweg niet organiseren.

Het was ook heel mooi om te zien dat er bij de kidsrun kinderen met een beperking meeliepen. Ik heb veel blije gezichten gezien. We hebben een begeleider met een lege rolstoel op het parcours zien lopen, terwijl de jongen er gewoon naast hardliep. Top. Ik hoop dat er volgend jaar nog meer kinderen, met en zonder beperking, mee gaan doen. ‘ ‘Ik had net nog iemand aan de lijn van de gemeente. Die was tevreden over de organisatie. Wij gaan natuurlijk dóór. We willen het evenement uitbouwen. Als het evenement groeit, zijn we aantrekkelijker voor sponsors, is er meer financiële armslag en kunnen we in de toekomst ook meer entertainment aan de toeschouwers bieden. Over een paar jaar zou het mooi zijn als we hier het NK marathon kunnen organiseren.’ KWFDit jaar is er ruim 130.000 euro opgehaald voor het Koningin Wilhelmina Fonds. De opbrengst komt ten goede van het onderzoek naar borstkanker, met name de triple negatieve borstkanker. Wat vond een van de KWF-lopers ervan? Carien Rienstra, die voorheen aan deze ziekte leed en eerder in deze krant haar verhaal deed, is heel enthousiast.

‘De spirit is perfect bij KWF, je voelt gewoon dat iedereen met een reden loopt. Voor een moeder, een kind, een vriend, of gewoon iemand die de ziekte gehad heeft. Er is een heel saamhorige sfeer.

Wij hebben tevoren een kopje koffie gedronken in een grand café en hebben daar een peptalk gekregen. Er liep ook nog een bekende Nederlander mee, Ruud Feltkamp (Noud Alberts in GTST, red.). Het weer was fris, er stond een harde wind. Het lopen ging super goed, ik heb de 10 km in iets meer dan een uur gelopen. En kwam fit de finish over. Ik heb ervan genoten en heb zelfs nog gekletst onderweg. De organisatie was top. Door het gefaseerde starten hoefden we niet met zijn allen tegelijk over de smalle paadjes. Alles was goed aangegeven, we kregen water en isostar na 5 km, heel professioneel allemaal. En gratis parkeren bij de Uithofgarage is ook nooit weg. Ik heb 775 euro opgehaald voor het KWF, daar ben ik hartstikke blij mee.’ WinnaarEn wat vond de winnaar, Paul Zwama, ervan? Van tevoren had hij de overwinning in een parcoursrecord in deze krant aangekondigd, en hij hield woord. ‘Belofte maakt schuld. In het begin liep ik ontspannen in een groepje, er was ruimte voor een praatje met de andere leden van de kopgroep. Na 25 km had ik alleen nog Ad Sluijter in mijn rug. Na 31 kilometer ben ik solo gegaan op de Koningsweg omdat ik het parcoursrecord wilde verbeteren. Na een kilometer alleen lopen begon mijn lichaam te protesteren. Door een pijntje aan de kuitspier had ik me niet perfect kunnen voorbereiden.

Het laatste stuk heb ik echt op karakter gelopen, die tegenwind was killing. Ik heb genoten van de marathon. Het was perfect georganiseerd en ik vond het ook erg leuk om in mijn eigen stad te lopen met een aantal jongens die ik goed ken.

Zondag na de wedstrijd heb ik lekker op de bank gelegen, benen omhoog. Thuisbezorgd.nl heeft mijn eten bezorgd.’Een week na de marathon liep hij alweer een halve marathon in Venlo. ‘Dat is snel, maar ik voel me goed. Dat is een leuke wedstrijd met heel veel publiek. Daarna loop ik nog de Hilversum Cityrun en dan ga ik de baan op om aan de snelheid te werken, zodat ik op 25 september in Berlijn hopelijk een pr op de marathon loop.’ Kijk hier voor alle artikelen in de serie over de Utrecht Science Park Marathon

Vorige
Vorige

Utrechtse Sportkrant mediapartner van Varsity 2017

Volgende
Volgende

Sportrecept: Lauwwarme aspergesalade met garnalen en penne