Doping maakt plaats voor de vermogensmeter
Menig beginnend bewegingswetenschapper zal jaloers op Teun van Erp zijn. Want waar zij met muizen op een looprad moeten aanklooien of ongetrainde studenten dienen aan te sporen om voluit op een fietsergometer te trappen, kon Van Erp in zijn eerste onderzoeksbaan beschikken over proefkonijnen die buitengewoon getalenteerd, intrinsiek gemotiveerd én superfit waren.
Van Erp raakte na zijn afstuderen in 2012 namelijk verbonden aan de Skil-Shimanoploeg (later: team Argos-Shimano, Giant-Shimano, Giant-Alpecin en Sunweb), die tegenwoordig als team DSM meedoet aan de UCI World Tour van het profwielrennen.Het was de tijd waarin doping plaats maakte voor innovatie en wetenschappelijk kennis in de wielersport. De vermogensmeter werd de gouden standaard om de progressie van een wielrenner te meten en de trainingsopbouw haarfijn op af te stemmen. Het leverde een berg aan onderzoeksdata op waarin Teun van Erp vrijelijk mocht graven, analyses op loslaten en over publiceren.Dat deed hij dan ook:
Van Erp schreef wetenschappelijke artikelen over de uitzonderlijke klimkwaliteiten van Tom Dumoulin en sprinteigenschappen van Marcel Kittel.Hij schreef over de fysieke eisen die aan hedendaagse profwielrenners wordt gesteld. En hoe aan de hand van data de toppers van de knechten te kunnen onderscheiden. En hij schreef over de ongelijke fysieke belasting van een vrouwenkoers ten opzichte van die van de mannen.
Recent werd Van Erp ingelijfd door het team van INEOS, dé grondleggers van op wetenschap en innovatie gebaseerde ‘marginal gains’ in de wielersport. Genoeg reden voor presentatoren Gerrit en Jurgen om Teun van Erp als Special Guest uit te nodigen in de 77e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast.
Podcast
De Slimmer Presteren Podcast is een initiatief van Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen. Vanaf begin 2020 bespreken zij wekelijks een onderwerp op het gebied van sport, onderzoek en innovatie.slimmer-presteren-podcast.nl