Voortreffelijk EK basis voor carrière
Je hoeft een jonge UVV'er niet te vragen wat zijn grote droom is. Amerika is het beloofde honkballand. Alles wijst erop dat Tijmen Takke (17) na de zomer de grote oversteek gaat maken, zijn maatje Julian Rip achterna die daar sinds het najaar verblijft. De slager in opleiding: 'Ik moet nog een paar toetsen maken en dan... naar de USA.'Takke moet nog wel een keuze maken uit de vijf colleges waarmee hij in gesprek is. Het gaat daarbij niet alleen om de beste keuze voor het honkbal. 'Ik wil verder leren, iets met sportvoeding doen. Ook daarop zoeken we de beste college uit.' Zeker is al wel dat hij in een warme omgeving terecht zal komen.Takke heeft de keuze uit drie colleges in Californië, een in Texas en een in Alabama. 'Daar waar je het hele jaar door kunt spelen en trainen. De betere colleges zitten daar dan ook, net als de beste spelers.'Aanvankelijk waren er veel meer colleges die Takke via het adviesbureau UStudy hadden benaderd. 'We hebben er toen negen uitgepikt en we zijn uiteindelijk met vijf gaan praten.' Het is allemaal het gevolg van zijn voortreffelijke EK met Jong Oranje in het Spaanse Gijon, juli vorig jaar.
Takke sloeg in zes wedstrijden liefst negen spelers over de thuisplaat (RBI's), scoorde zelf acht punten en kwam in het toernooi tot een slaggemiddeld van 0.500, waarmee hij als (gedeeld) tweede eindigde. Met twee honkslagen in de finale had hij bovendien een flink aandeel in de winst op Italië (7-3).
'Dat gaf natuurlijk een geweldig gevoel’, zegt hij. 'Maar het mooiste van die EK was misschien wel de halve finale tegen Duitsland. Ze gooiden steeds opzettelijk vier wijd tegen mij. Na afloop zei de Duitse coach dat ze voor twee man van Oranje bang waren geweest, onder wie voor mij.'Bijzonder aan Takke is dat hij als slagman net zo makkelijk links als rechts kan slaan. 'Dat doe ik al sinds ik op mijn vierde jaar voor het eerst tegen een bal sloeg, met zo'n plastic knuppeltje. Mijn vader heeft me dat geleerd.' Het grote voordeel is dat de slagman de curveballen altijd op zich af ziet komen, niet van zich weg ziet draaien. Of de pitcher nu links- of rechtshandig is. Anders gezegd; komt er een linkshandige pitcher op de heuvel, gaat Tijmen gewoon aan de andere kant van de plaat staan.Takke groeide bij UVV op met Julian Rip. 'Later zaten we ook bij de nationale jeugdteams, gingen samen naar toernooien in het buitenland. Bij Jong Oranje zijn we ook slapies, geweldig. We praten de hele dag over honkbal, natuurlijk. Nou, soms niet. Ik neem ook altijd mijn PlayStation mee. Wat we spelen? Honkbal natuurlijk.'Rip is een jaar ouder dan Takke en is een jaar eerder naar Amerika gegaan en deed ook een jaar eerder mee aan de International Powerchase. Hij haalde een jaar geleden zelfs de finale van het festival voor jonge hardhitters met veel scouts op de tribune van het stadion van de Miami Marlins. Vijfde werd Julian. Tijmen haalde onlangs de finale niet.
'Maar ik sloeg in de voorronde wel twee ballen in het upper deck.'
Ook over het leven op college wordt gesproken. Julian Rip is een jaar ouder dan Tijmen Takke, hij studeert en honkbalt op het Hutchinson College in Kansas. Hij maakt daar lange dagen, van acht uur 's ochtends in de schoolbanken en daarna 's middags vier à vijf uur trainen. 'Julian geeft me al getipt dat ik plastic borden moet kopen. Want als je zelf moet koken na zo'n lange dag en ook nog de afwas doen...'
Gaat dit artikel over jouw club of bekende en wil je het artikel voor jezelf bewaren of geven aan familie, vrienden, kennissen en buren? Bestel deze editie!
Kijk ook bij de genomineerden voor de Utrechtse Sportkrant Talent van het jaar 2016. U kunt nog stemmen tot 8 februari.