Een vleugje Frankrijk in het centrum van Vleuten

Het is een zonnige zaterdagmiddag in het centrum van Vleuten.  Zoals iedere zaterdagmiddag, maandag- en woensdagavond wordt er op de jeu de boulesbaan fanatiek gespeeld door de leden van Vleu de Boules. Ongeveer 30 spelers boulen tijdens de Eurozaterdag tegen elkaar (doublettes) volgens een vernuftig schema.Vleu de Boules heeft ongeveer zeventig leden en organiseert maar liefst dertig toernooien per jaar. Deze hoeveelheid typeert het fanatisme van de jeu de boulesspelers. Hoewel het deels draait om de gezelligheid en de sociale contacten, is het niet voor iedereen zomaar een spelletje, zo meent Frans de Wilde (73).Het is sociaal, maar fanatiek. Na een toernooi is De Wilde ’s avond aardig moe.

‘Je kan wel een bal gooien, maar je moet weten wat je doet.’

Dit beaamt Henk Bastiaan (73). Hij speelt al sinds 1979 en ontdekte het spel tijdens een vakantie in Bretagne. Hij dacht eerst: het is stom, niets voor mij. De Fransen wisten hem echter over te halen mee te spelen: ‘Monsieur, s’il vous plaît’. Hij was meteen gepakt door het spel.Vanaf dat moment is hij niet meer gestopt. Terug in Nederland sloot hij zich aan bij de vereniging in zijn woonplaats IJsselstein. Zijn eerste toernooi speelde hij in het Julianapark in Utrecht. Hij werd ingemaakt met 13-2 en 13-4. En dat nog wel door een aantal jonge jongens en de tweede keer door oude dametjes.Niet alleen tijdens officiële wedstrijden, maar ook in Vleuten wordt er fanatiek gespeeld. Meerdere spelers blijken een rolmaat op zak te hebben die er regelmatig bij gepakt wordt om te meten welke boule het dichts bij het but ligt. De Wilde vertelt vol passie: ‘ In een wedstrijd gaat het hard tegen hard. Het draait om fracties van millimeters.’Tijdens wedstrijden gaat het zelfs zo ver dat opponenten elkaar proberen af te leiden door met een doekje te wapperen. Voorzitter Henk Koet (68) vertelt dat een wedstrijd wel twee uur kan duren. Dit kan geestelijk best zwaar zijn. Zelf startte hij in 1999 toen hij stopte met voetballen.Als hij echter eerder had geweten dat het zo mooi is, was hij eerder begonnen met deze sport. ‘Want een sport is het. Er zijn  Jeugdkampioenschappen en Europese en Wereldkampioenschappen. Landen als Togo, Japan, Canada, Monaco, België en natuurlijk Frankrijk, maar ook  Nederland doen daar goed mee.’Toch blijkt het lastig om jonge leden te werven. In Frankrijk spelen schoolkinderen jeu de boule in de gymlessen, maar in Nederland is het minder bekend. ‘Het is een ouwe lullen sport’, aldus Koet. Arie van ’t Klooster (85) is het oudste lid van Vleu de Boules en met zijn eigen motivatie geeft hij een verklaring voor hoge leeftijd van de leden: van jeu de boules wordt je niet zo moe en raak je niet geblesseerd.

Om nieuwe leden te werven plaatst de vereniging dit jaar een oproepje in de krant voor ‘vakantie boulen’. Zo kunnen mensen zich voorbereiden op de vakantie. De voorzitter hoopt hier een aantal nieuwe leden mee te werven.

Hoewel er fanatiek gespeeld wordt, draait het ook om de sfeer. En die is juist in Vleuten erg goed. Er liggen speciale speelvelden omringd door bomen. In de zomer is het net Frankrijk met de bomen die voor schaduw zorgen. Wat, volgens de De Wilde, ook sfeerverhogend is, is dat de banen in het dorpscentrum liggen, naast het wijkbureau. Dit is volgens hem leuker dan in de polder of op een sportterrein. In Vleuten komen vaak mensen langs die even komen kijken.Zo ontdekte ook Daria van Kenna (72) de vereniging. Ze fietste af en toe langs en zag mensen jeu de boules spelen. Ze speelt nu drie keer in de week en het is ‘altijd gezellig’. Van Kenna heeft weinig familie in Nederland en door Vleu de Boules heeft ze veel contact met dorpelingen. De goede sfeer en het aantal toernooien is aanstekelijk.Zo ook voor Bart van Weerden (70). Hij is lid van Treize Points. De vereniging die speelt in het Julianapark in Utrecht. Hij doet mee met het toernooi om te zien hoe Vleu de Boules dit aanpakt. Ook hij wil graag meer toernooien organiseren, waarbij meerdere clubs komen spelen. De Eurozaterdag is hier een voorbeeld van, maar bijvoorbeeld ook het Vier Dorpen Toernooi met Harmelen, De Meern en Haarzuilens.Frans de Wilde van Vleu de Boules wordt deze middag tweede, net achter Lloyd MacLennan van Treize Points. De derde plek is voor Antonio Mauro. Terminologie

Het but: doelballetjeBoules: de jeu de boules-ballenMène: setPointeren: de boule leggenTireren: boule met andere boule wegketsenDoublettes: twee tegen twee met elk drie boules;Tête à tête: één tegen éénTriplette: drie tegen drie

 Het spelJeu de boules, ook wel petanque, kan gespeeld worden in teams of met twee personen tegen elkaar. Om te starten wordt het but gegooid op een afstand van 6 tot 10 meter. Daarna mag het team dat het but gegooid heeft, ook als eerste een boule werpen. Het doel is deze zo dicht mogelijk bij het but te plaatsen. Belangrijk is dat de voeten in de cirkel staan en deze niet van hun plaats komen voordat de geworpen boule de grond raakt. Heeft de tegenstander een boule dichter bij het but geplaatst, dan is de beurt weer aan het andere team. Heeft een team geen boules meer dan kunnen de tegenstanders met de nog resterende boules proberen meer punten te scoren. PuntentellingHebben beide teams geen boules meer dan worden de punten geteld. Het winnende team krijgt voor iedere boule die dichter bij de but ligt dan de dichtstbijzijnde van het verliezende team, één punt. Er is nu één mène gespeeld. De winnaar is het team dat als eerste 13 punten heeft gehaald. 

Vorige
Vorige

Herinneringen aan Theo Aalbers I

Volgende
Volgende

Voorlopig programma Varsity bekend