Skeletoncoach geniet bij Olympische Spelen

Joska Le Conté maakte zelf ook jarenlang deel uit van het circuit. ‘Via de atletiek in Zeist, waar ik me had gespecialiseerd in het Polsstokhoogspringen, kwam ik in 2006 in aanraking met de Skeletonsport. In diverse categorieën was ik vijf keer Nederlands kampioen geworden met de polsstok, van skeleton had ik eigenlijk nog nooit gehoord. Ik ging met iemand mee om bij het bobsleeën te kijken, daar hoorde ik voor het eerst over de sport.’ Vanaf dat moment ging het snel. Joska Le Conté maakte in hetzelfde jaar al haar debuut tijdens Europa Cup wedstrijden.

‘In de tijd dat ik het beoefende moest ik het allemaal zelf uitvinden, ik kon me bijvoorbeeld geen slee van een paar duizend euro permitteren’, geeft de inmiddels 34-jarige Le Conté aan. Zo lag ze opeens plat op haar buik op een sleetje die met snelheden van ruim 100 kilometer per uur naar beneden raasde. Dat dan ook nog eens met haar gezicht naar voren. ‘Mensen denken vaak dat het supergevaarlijk is maar ik heb nooit angst gehad. De banen zijn ook zo gebouwd dat je niet met je hoofd ergens tegen aan kan gaan. Wanneer dat wel gebeurt, dan maak je zelf een echte fout. Het is een kwestie van niet te veel sturen en het goed aanvoelen van de slee.’Dat ziet de coach ook terug bij haar pupil Kimberley Bos die onlangs de World Cup op haar naam schreef en als één van de favorieten voor olympisch goud naar China afreisde. Le Conté kan daarvan genieten, toch komt ook het gevoel van gemis naar boven dat ze zelf niet aan de start stond bij de Olympische Spelen. 

Het gemis van de Olympische Spelen als deelnemer blijft zuur

‘Het is inderdaad nog steeds zuur dat het destijds niet is gelukt. Ik had in 2010 wel voldaan aan de internationale eis maar werd niet uitgezonden. Wanneer ik daar nu aan terugdenk dan kan ik concluderen dat ik veel zelf moest uitvinden. Ik had toen niet de kennis en structuur van nu.’Le Conté sloot, door het gebrek van een bondscoach en vaste begeleider, aan bij andere ploegen. ‘Zo ben ik een tijd met de Britse ploeg mee geweest. Videobeelden worden dan wel gedeeld maar ze gaan niet aan je slee werken om die nog beter en sneller te maken.’ Ze kwam er zelf al snel achter dat ze meer kennis had dan veel internationale coaches die in het circuit werkzaam waren. ‘Ik dacht dat ik een goede slee had maar het sturen ging heel stroef. Toen ik via trainer/coach Kristan Bromley een andere slee mocht uitproberen werd ik direct zevende waar ik daarvoor nog achttiende was. Dan ben je teleurgesteld dat je dat niet eerder wist, maar op wie moet je op dat moment boos worden?’Na de Olympische Spelen van 2014 waar ze ook voldeed aan de eisen maar weer niet werd uitgezonden, lukte het niet om een plek af te dwingen voor de Spelen in Zuid-Korea. Op het moment dat de bond op zoek was naar een coach, stapte Joska Le Conté in. Ze verbleef een tijd in het buitenland en deed scoutingswerkzaamheden. De laatste jaren reist ze als coach, ingehuurd door de Bob – en Sleebond, met de 28-jarige Kimberley Bos rond en worden internationale successen geboekt.Joska Le Conté brengt de rust die Kimberley Bos nodigt heeft om te presteren. ‘Kimberley is mentaal enorm gegroeid. Het is ook een voordeel dat er nu een heel begeleidingsteam is. Ik ging vroeger altijd zelf op pad, of met een andere skeletonster om de kosten te besparen.’ Zo moest Kimberley Bos het ook zelf uitvinden aangezien zij pas de laatste jaren wordt bijgestaan door de techniek en financiële mogelijkheden die ervoor zorgen dat er een slee op maat is gemaakt. 

Kans op een historische medaille  

Voor vertrek naar China keek Joska Le Conté in haar glazen bol met betrekking tot de kansen voor haar pupil. Waar bij de Olympische Winterspelen door Nederland veel medailles werden gewonnen bij het schaatsen, gebeurde dat nog nooit bij het bobsleeën of bij skeleton. Kimberley Bos werd vier jaar terug achtste, nu is ze één van de favorieten voor een gouden plak. ‘Het is een wedstrijd op zich dus het is afwachten. Eind 2021 hebben we drie weken kunnen trainen op de baan maar meer niet, aangezien die nieuw is aangelegd. Zekerheid is er gewoon niet. De Chinese deelneemsters zijn waarschijnlijk megaveel naar beneden geweest en weten dus precies hoe iedere bocht loopt. Het gaat om de details en de afstemming, daar hebben zij dus voordeel in.’Anderzijds hebben de andere deelneemsters ervaring op kunnen doen bij de World Cup wedstrijden. Door de winst van Kimberley Bos in het World Cup klassement is ze met veel vertrouwen naar Peking gereisd. ‘Het is afwachten hoe het gaat. De omstandigheden zijn anders, het eten is anders. Wist je dat het eten hier met robots vanuit het plafond op je tafel wordt gezet’, zegt Le Conté dan.Druk maken doet ze zich niet. ‘We laten het rustig op ons afkomen en prepareren ons zo goed als dat het kan.’ De rust die Le Conté uitstraalt, is overgeslagen op Kimberley Bos. ‘Ik ben heel blij met Joska als coach. Joska is een nuchter persoon die altijd relaxed is en het overzicht weet te houden. Dat is heel fijn. Ze weet de juiste details eruit te pikken die mij helpen. Dat is denk ik heel belangrijk als coach’, geeft Kimberley Bos aan. ‘Verder helpt ze me met alles wat ik feitelijk nodig heb en wat misschien wel het fijnst is, ze spreekt net als ik Nederlands. Mijn Engels is goed, maar in het Nederlands is het toch vaak makkelijker om dingen aan elkaar uit te leggen. Daarnaast is Joska toch wel één van de mensen achter het succes de afgelopen jaren. Ik haal wel de resultaten, zonder Joska was dat niet gelukt. Ik denk dat we wel een bijzondere samenwerking hebben, van teamgenotes nu naar coach en atleet. Dat gaat heel goed en ik hoop dat dat nog even zo blijft’, geeft Bos aan voor haar eerste afdaling in Peking op 12 februari. 

Joska Le Conté

In het skeletonseizoen 2006/07 debuteerde ze in het internationale circuit tijdens een Europacupwedstrijd in het Oostenrijke Igls. Twee maanden later werd ze voor het eerst Nederlands kampioene. In 2010 voldeed Le Conté aan de internationale eis voor deelname aan de Olympische Winterspelen in Vancouver maar voldeed ze niet aan de eisen die het NOC*NSF had opgelegd. Ook in 2014 voldeed Le Conté aan de internationale eis voor deelname maar niet aan de eisen van NOC*NSF. Ze kwalificeerde zich niet voor de Olympische Winterspelen van 2018. Le Conté heeft een opleiding Sport, Management en Ondernemen afgerond aan de ALO in Amsterdam.

Vorige
Vorige

Willem Jansen gaat stoppen

Volgende
Volgende

Bridgecompetities in district Utrecht worden hervat