De aantrekkingskracht van de vliegende schijf
Van 6 tot en met 13 augustus jl. waren Jasmijn en Gijs Kamerbeek actief met het Nederlands team bij het WK U20 Mixed Ultimate Frisbee in Polen. In Wroclaw eindigde het Nederlandse team op de vijfde plaats. ‘Wij gingen uiteraard voor de eerste plaats en hadden dus op meer gehoopt’, geeft de 16-jarige Jasmijn Kamerbeek aan. ‘Op Hongarije na was iedereen wel aan elkaar gewaagd’, vult haar 18-jarige broer Gijs Kamerbeek aan. Nederland speelde onder meer tegen Hongarije, Zwitserland, Zweden, Israël en Colombia. Hongarije won in de Mixed U20 de titel door in de finale met 15-10 te winnen van Zwitserland.
Nederland speelde onder meer tegen Hongarije, Zwitserland, Zweden, Israël en Colombia. Hongarije won in de Mixed U20 de titel door in de finale met 15-10 te winnen van Zwitserland.
Aan de keukentafel in het ouderlijk huis in het Utrechtse Hoograven kijken ze uitgebreid terug op het WK en vertellen ze over alle facetten van de frisbeesport. Een sport waarbij de plastic disc wordt overgegooid en je altijd in beweging bent. ‘Op een veld van 100meter bij 37meter wordt er met zeven tegen zeven gespeeld tot de vijftien punten. Een punt wordt gescoord wanneer de frisbee, zonder dat die de grond raakt, in het achterste vak van de tegenstander komt’, legt Gijs uit.
Op zijn elfde jaar begon hij met de sport, zus Jasmijn toen ze acht jaar oud was. ‘Mijn vader speelde frisbee in zijn studententijd en gaf later ook training. Zo zijn wij er uiteindelijk ook mee in aanraking gekomen’, geeft Jasmijn aan. Wie denkt dat de sport het puur overgooien van de frisbee is, komt bedrogen uit. ‘Er zijn veel verschillende technieken om te gooien. De sport is een combinatie van Americain Football vanwege het veld, handbal omdat je niet mag lopen met de frisbee en basketbal omdat er veel man to man óf zone wordt gespeeld’, legt Gijs uit. Het bijzondere is dat er geen scheidsrechter nodig is, de teams lossen alle discussiepunten zelf op. ‘Er wordt uitgegaan van de ‘spirit of the game’. De spirit captains van de ploegen overleggen samen wanneer er bijvoorbeeld een overtreding wordt gemaakt. Komen we er niet uit dan gaan we terug naar de situatie daarvoor. Wij speelden tijdens het WK tegen Israël waar er veel ‘calls’ waren. Momenten die we moesten oplossen. Bij het voetbal was dat al lang uit de hand gelopen. Wij losten dat volwassen op’, geeft Gijs met een glimlach aan.
Mixed team
Jasmijn en Gijs Kamerbeek
Tijdens het WK in Polen speelden Gijs en Jasmijn, die in Utrecht uitkomen voor frisbeeclub UFO, samen in het Nederlands mixed team. ‘Bij die discipline moet de verhouding tussen mannen en vrouwen in verhouding zijn. Omdat je met zeven speelt is het vier om drie maar wanneer het ene team met vier mannen speelt, dan doet de tegenstander dat ook’, geeft Gijs aan. Jasmijn was drie jaar terug al bij het EK Onder 17 in Polen en wist de weg. Voor Gijs was het zijn eerste grote toernooi. ‘Ik was heel blij dat ik mocht en het was uiteindelijk ook best wel even spannend’, zegt de tweedejaars Fysiotherapie student. Zus Jasmijn was rustig na het horen van haar selectie. ‘Ik voel geen fysieke stress, mentaal een beetje maar ik had vooral heel veel zin om te gaan. Ik ben wel gegroeid in het spel de laatste jaren. Ik ben beter gaan gooien, harder gaan rennen en heb meer inzicht gekregen in het spelletje’, geeft de 6 VWO studente aan. Het tweetal traint zelf zeer regelmatig naast dat ze één keer in de week bij de club trainen en daarnaast ook aan de bondstrainingen deelnemen. ‘Wij kunnen het gelukkig goed met elkaar vinden. In de sport zie je ook dat in het algemeen iedereen goed met elkaar omgaat’, aldus Jasmijn. ‘Het is een kleine sport in Nederland waar ook vaak meer kinderen uit één gezin de frisbeesport beoefenen’, vult haar moeder aan die net als hun vader meeluistert op de achtergrond. ‘De saamhorigheid in de sport is groot. In Polen sliepen wij in een soort van studentenkamers maar het eten deden we gezamenlijk’, zegt Jasmijn.
Daarna legt het tweetal de technieken uit, vaardigheden die nodig zijn om het verschil te kunnen maken op het veld. ‘Anyway you can hold it, you can throw it’. Het is de truc om het draaipunt te vinden, dan kan je alles gooien. Met de backhand gooi ik vaak verder dan met de forehand’, geeft Gijs aan.
Nieuw seizoen
Het is nu even bijkomen eenmaal terug in Nederland maar het liefst gaan Jasmijn en Gijs buiten alweer aan de slag met de frisbee. ‘Na een paar dagen dan wil ik wel weer trainen’, zegt Jasmijn waarna Gijs haar aanvult; ‘Het liefst heb ik iedere dag een frisbee in mijn hand. Bij UFO worden de trainingen straks weer opgepakt. Er volgt een najaarscompetitie en er is naast een voorjaarscompetitie ook een indoorcompetitie. ‘Het is echt een leuke sport en iedereen kan bij ons aansluiten. Op 7, 14, 21 en 28 september zijn er ook beginnerscursussen bij onze club op Sportpark Vechtzoom’, sluiten ze samen af.
Al ruim 150 jaar frisbee
De Frisbie Pie Company (1871-1958) van William Russel Frisbie uit Bridgeport, Connecticut maakte taarten die werden verkocht aan veel hogescholen in New England. Hongerige studenten ontdekten al snel dat de lege taartvormen konden worden gegooid en gevangen, wat eindeloze uren spel en sport opleverde.
Het is niet alleen gooien maar vooral het laten vliegen van de frisbee. Met spin, door je duim op de ribbeltjes te doen en je vingers aan de onderkant van de frisbee te plaatsen en daarbij te wijzen naar wie de frisbee mag gaan. Het doel van het spel: Twee teams van zeven spelers strijden op een speelveld dat ongeveer even lang is als een voetbalveld, maar smaller is. Aan elk uiteinde van het speelveld is er een eindzone. Elk team verdedigt één eindzone. Ze scoren een doelpunt als een van hun spelers de schijf in de tegenoverliggende eindzone vangt.
De speler met de schijf wordt de werper genoemd. De werper mag niet rennen met de schijf. In plaats daarvan verplaatsen ze de schijf door in elke richting naar teamgenoten te gaan. Het verdedigende team krijgt de schijf in bezit als de worp van een aanvallend team niet wordt opgevangen door een speler van hetzelfde team. Dan wordt het verdedigende team het aanvallende team en kan het proberen te scoren in de tegenoverliggende eindzone.