Buitenlandse media lyrisch over triomf Annemiek van Vleuten
De wereldtitel die Annemiek van Vleuten binnensleepte in het Australische Wollongong leidde tot lyrische teksten in de buitenlandse media. ‘Van Vleuten, het meesterwerk van de bionische vrouw’, kopte de Italiaanse krant La Gazzetta dello Sport. Het Spaanse El Pais spreekt van ‘episch WK-goud’. Alleen de internationale wielerbond UCI had een minder prettige mededeling voor de geboren Utrechtse. Ze kreeg twee boetes van in totaal 700 Zwitserse frank.
Het shirt waarmee Van Vleuten aan haar gouden koers begon, had in de ogen van de UCI-commissarissen een te felle oranje kleur. Ze werd gesommeerd een andere outfit aan te trekken, maar omdat het onmogelijk is op de fiets een skinsuit te wisselen, besloot ze er maar een shirt met korte mouwen overheen te trekken. De inbreuk op de reglementen kwam haar op een boete van 500 frank te staan.
Daar kwam nog een bedrag van 200 frank bij voor de ’voetbalkousen’ die de latere wereldkampioene droeg. Deze kwamen tot net onder de knie, wat veel te hoog is volgens de UCI-regels. Te hoge sokken kunnen zelfs tot diskwalificatie leiden, maar zover kwam het niet.
Helletocht
Terwijl op Twitter haar triomf als ‘krankzinnig’ werd omschreven – wel met een bewonderende strekking van ‘te gek voor woorden’ - oordeelde Annemiek van Vleuten zelf dat het haar ‘mooiste overwinning ooit’ was. Daarvoor had ze met de breuk in haar elleboog wel ‘een helletocht’ moeten afleggen, zoals Duitse kranten benadrukten.
De Frankfurter Allgemeine Zeitung: ‘Met een gebroken bot door de hel’ en ook Der Spiegel rept over de pijn die ze moest trotseren: ‘Het was een hel,’ zei Annemiek van Vleuten.
De Australische krant The Sydney Morning Herald noemt haar ‘een Nederlandse die een gebroken elleboog negeerde en Australische fans een vertoon van ongelooflijke moed met een gedenkwaardige overwinning voorschotelde.’ Van Vleuten reed jaren bij de Australische ploeg Mitchelton-Scott.
Volgend jaar wordt haar laatste seizoen heeft de bijna 40-jarige te kennen gegeven. In dienst van het Spaanse Movistar mag ze dan haar glanzende carrière afsluiten in de regenboogtrui. De spaanse krant El Mundo:
‘Alle eer aan een renster zoals er geen ander is. Die de wereld aan haar voeten heeft gekregen. Annemiek van Vleuten tekende voor een van de meest glorieuze pagina's van het vrouwenwielrennen. De kopvrouw van Movistar sluit een onvergelijkbaar seizoen af, met de verovering van de regenboogtrui en het algemeen klassement van de Tour de France, Giro d’Italia en en de Ronde van Spanje. Betere publiciteit is niet mogelijk voor de Telefónica-ploeg.’
De overwinning van Van Vleuten was ook het gevolg van een perfecte samenwerking en grote opofferingsgezindheid binnen de Nederlandse ploeg. Waar Ellen van Dijk bergen werk verzet had en een dag later een tweet verstuurde over ‘Baywatch in Sydney’: vier glunderende Hollandse vrouwen op een zonovergoten strand.