Verlies zonder twaalfde en elfde man

Een avond in Volendam waar voor FC Utrecht de wet van Murphy geheel van toepassing was. Dit is de trieste balans: 1-0-nederlaag en onderaan de ranglijst, voor de tweede keer in de ruim 53 jaar dat ik voor de club verslaggeving verzorg. Maar dat niet alleen: 400 supporters werden door de gemeentelijke autoriteiten teruggestuurd naar de Domstad uit angst voor mogelijke ongeregeldheden. Vervolgens al na zes minuten een rode kaart voor Nick Viergever, die aanvankelijk geel kreeg na een overtreding op Lequincio Zeefuik maar door ingrijpen van de VAR  alsnog van het veld werd gestuurd.

Daarmee is Viergever intussen ‘medekoploper’ in de eredivisie, het zevende rood in zijn loopbaan. En de gifbeker was vervolgens nog niet leeg: invaller Mats Seuntjes laat vervolgens twee unieke kansen om alsnog aan de goede kant van de score te komen liggen. Vorig seizoen werd het 0-4 voor de FC in Volendam, nu 1-0 voor de thuisclub, veelzeggend! Nu op de laatste plek.

Psycholoog

Alleen in het seizoen 1995-1996 verkeerde FC Utrecht in een soortelijke situatie maar toen werd alsnog het vege lijf gered. Zonder de steun van de twaalfde man op de bezoekerstribune werd het in Volendam zeker na de snelle rode kaart voor Viergever een vrijwel onmogelijke taak voor een elftal dat zonder enig zelfvertrouwen opereert. Voor Ron Jans wordt het nu wel een precaire uitdaging om de ploeg uit het moeras te trekken. De coach heeft al aangekondigd dat hij een psycholoog te hulp zal roepen om de mentale kwetsbaarheid van zijn elftal weg te nemen.

De ploeg heeft nu twee weken de tijd om de wonden te likken, dan komt uitgerekend Ajax naar Galgenwaard, de Amsterdammers kampen met hetzelfde euvel als FC Utrecht. Dat kan dus een interessante confrontatie worden.

Degradatie

Tijdens Volendam-FC Utrecht gingen mijn gedachten terug naar 15 juni 1969, toen een soortgelijke wedstrijd op het programma stond: Volendam-DOS. Met als inzet: degradatie uit de eredivisie. De Kanaries moesten winnen om het vege lijf te redden en kwamen zelfs met 1-0 achter. Toen gebeurde het wonder: via twee treffers uit het niets van George in ’t Veld die dat seizoen nauwelijks een basisplaats had gekregen, werd het alsnog 2-1 voor de Utrechters die alsnog in de eredivisie bleven.

In 1969 was degradatie angstig dichtbij maar de slogan bij ons journalisten luidde destijds in Galgenwaard: ‘DOS kan niets, zelfs niet degraderen’. Maar het is de vraag of dat motto ook voor FC Utrecht geldt, we weten immers hoe het FC Twente enkele jaren geleden en FC Groningen vorig seizoen verging. Na de fusie tussen DOS, Elinkwijk en Velox in 1970 hoopten de Utrechtse voetbalfans dat het degradatiespook voor altijd op de vlucht gejaagd was uit Galgenwaard. Maar hoe moet het verder dit seizoen, nu de wet van Murphy FC Utrecht blijkbaar zo nadrukkelijk in de greep heeft genomen? Het zijn sombere gedachten na een triest avondje-Volendam….

Vorige
Vorige

Pogačar draagt zege Lombardije op aan onfortuinlijke Sjoerd Bax

Volgende
Volgende

IJCU Dragons hoopt in eerste thuisduel goede lijn door te trekken